boot

Zorg voor uw bootonderhoud voordat het winterseizoen komt aanvaren

Oktober is voor de meeste watersport liefhebbers het einde van het vaarseizoen. Dan is het tijd om te bedenken waar u de boot zal overwinteren. En vergeet niet om de boot winterklaar te maken voordat u de boot zult stallen. Er zijn ook genoeg klussen die u zelf op kan pakken waarmee u veel kosten zult besparen. Bespreek wat de opties zijn voor onderhoud en een winterstalling met gespecialiseerde vakmensen in een desbetreffende watersport speciaalzaak. Want het kan een groot verschil maken of u de boot tijdens de winter buiten laat liggen of binnen in een loods plaatst. Controleer altijd eerst de overeenkomst om achteraf geen omkijken te hebben naar onverwachte kosten.

Wat dient u te doen voordat uw boot winterklaar is

Alles wat u aan boord laat liggen kan gaan slijten. Zorg er dus voor dat u de spullen zoals elektrische apparaten, levensmiddelen en kussens, beddengoed en zeilen van een aparte opslag voorziet. Met een halfvolle tank kan er condens ontstaan in de tank. Zorg dus altijd voor een volle tank voordat de boot uit het water gehaald wordt. De watertank daarentegen dient leeg gepompt te worden. Verder is het ook verstandig om de sanitaire voorzieningen leeg achter te laten. Als u antivriesvloeistof toedient na het leeg halen, zal de toilet na het vaarseizoen weer gewoon gebruikt kunnen worden.

Wat kunt u nog meer doen om de winter door te komen?

Om schimmel en dergelijke niet te laten verschijnen op uw boot is het verstandig om vochtvreters te plaatsen. U zult hierdoor een stuk langer plezier hebben van een goed onderhouden boot. Naast de boot zelf is de buitenboordmotor ook toe aan een onderhoudsbeurt. Mocht u dit zelf doen, voorzie dan de motor, leidingen en impeller van antivries. Dit kunt u uiteraard ook door gespecialiseerde vakmensen doen. Sluit ook de watertoevoer van buiten af en koppel de accu los en neem deze mee. De kwaliteit van de accu kan flink achteruit lopen als het een lange tijd leeg staat dus laad deze regelmatig op. En voordat u de boot naar de winterstalling brengt controleert u altijd of de zeilen, buiskappen en eventuele andere canvasproducten verwijderd zijn. Berg dit altijd op in een droge ruimte. Het winterseizoen kan voor flinke stormen zorgen. Het is daarom verstandig om uw boot regelmatig te bezoeken op enige gebreken door de weersomstandigheden.

Bent u opzoek naar een erkend bedrijf voor het stallen van uw boot?

Er zijn tegenwoordig ook winterstallingen met werkplaatsen beschikbaar om uw boot zowel te voorzien van een onderhoudsbeurt als een staling. Gespecialiseerde watersport speciaalzaken weten u alles te vertellen over de onderhoud aan uw boot en dat van vele andere boten. En zij kunnen u ook winterstallingen aanraden om uw boot de winter door krijgen. Bezoek de websites of loop eens vrijblijvend binnen bij een speciaalzaak voor advies en informatie over winterstallingen en onderhoud.